Kdo mora voditi evidenco delovnega časa?


Kdo mora voditi evidenco delovnega časa? Kako je z evidentiranjem časa za poslovodne osebe? In ali morajo evidenco voditi tudi samostojni podjetniki? Odgovarjamo na tri pomisleke, povezane z beleženjem delovnih ur in delovnega časa.

Kdo mora voditi evidenco delovnega časa?

Kdo mora voditi evidenco delovnega časa?

V zadnjih šestih mesecih, odkar je stopila v veljavo nova novela Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti – ZEPDSV, so v javnosti še vedno prisotna številna vprašanja glede tega, kdo je dejansko odgovoren za evidentiranje delovnega časa in na kakšen način naj bi beleženje - po domače štempljanje - potekalo. Razjasnimo tri najpogostejše pomisleke, ki se pojavljajo v zvezi z evidentiranjem delovnega časa.


1) Evidenca delovnega časa in samostojni podjetniki - s.p.

Prvi pomislek je ta, da samostojni podjetnik ne zaposluje nobenih delavcev in dejavnost opravlja sam. Ali mora po novem tudi s.p. voditi evidenco o izrabi delovnega časa? Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odgovarjajo NE. "Ne, tudi na podlagi ZEPDSV-A takšen samostojni podjetnik ne bo obvezan voditi evidence o izrabi delovnega časa," odgovarjajo. Kdaj pa samostojni podjetniki morajo voditi evidenco o izrabi delovnega časa? Takšna obveznost nastopi le takrat, "ko druga oseba zanj opravlja delo na način, da so podani opredelilni elementi iz definicije delavca (gl. odgovora na prejšnji vprašanji). Takšen primer je samostojni podjetnik, ki zaposluje delavce, kar pomeni, da mora za te delavce voditi evidenco o izrabi delovnega časa."

Če ste samozaposleni - NE. Če kot s.p. zaposlujete delavce - DA

Na ministrstvu ob tem dodajajo, da so samozaposlene osebe osebe, "ki samostojno delujejo na trgu, delo opravljajo za svoj račun, tudi za več naročnikov, s katerimi uredijo svoje razmerje s civilnimi oziroma gospodarskimi pogodbami. Zanje torej veljajo pravila statusnega in obligacijskega oziroma gospodarskega prava, delovno pravo pa predvsem v primeru, da so delodajalci."


2) Evidenca delovnega časa in poslovodstvene osebe

Drugi najpogostejši pomislek je, ali obveznost vodenja evidenc delovnega časa velja tudi za poslovodne osebe? Na ministrstvu odgovarjajo, da mora delodajalec voditi evidenco o izrabi delovnega časa delavko ali delavca, ki je z njim v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Evidenco mora voditi tudi za osebo, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo za delodajalca ali opravlja samostojno poklicno, kmetijsko ali drugo dejavnost, pod pogojem, da ga opravlja osebno in je vključena v delovni proces delodajalca ali pretežno uporablja sredstva za opravljanje dela, ki so del delovnega procesa delodajalca, in osebo, ki pri delodajalcu opravlja delo zaradi usposabljanja. 

"Odvisno, na kakšni pravni podlagi oseba opravlja delo"

Pri odgovoru na vprašanje obveznosti vodenja evidence o izrabi delovnega časa za poslovodne osebe izpostavljajo, da je sprva potrebna razjasnitev na kakšni pravni podlagi poslovodna oseba opravlja delo. Če pravna oseba in poslovodna oseba svoje medsebojno razmerje uredita s pogodbo o zaposlitvi, je poslovodna oseba delavec v skladu z ZDR-1 ter posledično v skladu z ZEPDSV, zato je delodajalec zanjo obvezan voditi evidenco o izrabi delovnega časa. Če pa pravna oseba in poslovodna oseba skleneta pogodbo o opravljanju funkcije kot pogodbo civilnega prava, potem pa je glede obveznosti vodenja evidence o izrabi delovnega časa treba izhajati iz razširjene definicije delavca v okviru ZEPDSV, dodajajo. 

Kdaj je potrebno voditi evidenco delovnega časa?

Torej, takšna oseba bo v skladu s tem zakonom štela za delavca in bo delodajalec obvezan voditi evidenco o izrabi delovnega časa, če bodo v posameznem konkretnem primeru podani opredelilni elementi - pod pogojem, da ga opravlja osebno in je vključen v delovni proces delodajalca ali pretežno uporablja sredstva za opravljanje dela, ki so del delovnega procesa delodajalca.


3) Kaj pa, ko ima čistilni servis zaposlene čistilke, ki opravljajo delo na poslovnih objektih naročnikov?

Tretji pomislek se v javnosti pojavlja, ko ima čistilni servis zaposlene čistilke, ki opravljajo delo na poslovnih objektih naročnikov. Vprašanje torej je, ali mora čistilni servis kot delodajalec voditi evidenco o izrabi delovnega časa za te dni, ko opravljajo delo na poslovnih objektih naročnika? Ali jih mora voditi tudi naročnik v svoji evidenci o izrabi delovnega časa?

Na podlagi Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A) mora delodajalec voditi evidenco o izrabi delovnega časa za vsako fizično osebo, ki je v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi in za vsako osebo, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo za delodajalca ali opravlja samostojno poklicno, kmetijsko ali drugo dejavnost, pod pogojem, da ga opravlja osebno in je vključen v delovni proces delodajalca ali pretežno uporablja sredstva za opravljanje dela, ki so del delovnega procesa delodajalca, in osebo, ki pri delodajalcu opravlja delo zaradi usposabljanja.

V pomoč vam je lahko mobilna aplikacija MojeUre

Na ministrstvu odgovarjajo, da je potrebno izhajati iz definicije delavca, iz katere izhajajo opredelilni elementi, ki jih je treba presojati v luči vprašanja, za katere osebe je treba voditi evidenco o izrabi delovnega časa. "Ob tem želimo posebej poudariti, da je presoja tega vprašanja odvisna od situacije v posameznem konkretnem primeru. Izjeme od zgoraj navedene ureditve pa ZEPDSV-A ne določa. Delodajalec (čistilni servis) mora torej voditi evidenco o izrabi delovnega časa za zaposlene čistilke, na način, kot je določen z ZEPDSV-A. Naročnik pa bo moral za te osebe, ki niso zaposlene pri naročniku, voditi evidenco o izrabi delovnega časa v času, ko opravljajo delo na poslovnih objektih naročnika, če bodo v posameznem konkretnem primeru podane okoliščine, ki pomenijo izpolnitev opredelilnega elementa, da se takšna oseba šteje za delavca v skladu z ZEPDSV-A," še dodajajo. 


Pred dnevi smo na našem blogu objavili nekaj nasvetov, kako lahko beleženje delovnega časa na terenu spremeni vaše poslovanje. Mobilna aplikacija MojeUre za Android in iOS namreč omogoča, da zabeležite prihod na delovno mesto tudi prek mobilnega telefona in ne zgolj prek fizičnega registratorja. S tem pa se osredotočite zgolj in samo na najpomembnejše naloge.

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.