Zmanjšajte odsotnost z dela - nasveti


Ljudje so lahko odsotni zaradi različnih dejavnikov oziroma dogodkov, je pa pomembno če želimo zmanjšati odsotnost zaposlenih, da znamo zaposlene ceniti in jim pravilno urediti odsotnosti.

Upravljanje odsotnosti se nanaša na procese in postopke, ki jih organizacija uvede za upravljanje odsotnosti zaposlenih. Učinkovito upravljanje odsotnosti je bistvenega pomena za vsako organizacijo, saj zagotavlja, da lahko podjetje nemoteno deluje tudi v primeru obsežnejše odsotnosti zaposlenih.

Pravilno začrtano upravljanje odsotnosti zaposlenih lahko pomaga zmanjšati vpliv absentizma na organizacijo. Odsotnost zaposlenih lahko pomembno vpliva na produktivnost, zlasti če so ključni zaposleni odsotni dlje časa. Čim boljše upravljanje odsotnosti je pomembno tudi za obvladovanje stroškov. Odsotnost z dela je lahko za podjetje zelo draga, zlasti če morajo plačati začasno osebje ali nadure za pokrivanje odsotnosti. 

S primernim pristopom se zaposleni čutijo cenjene

Pravilno upravljanje odsotnosti z dela je pomembno tudi za ohranjanje morale in zavzetosti zaposlenih. Zaposleni, ki čutijo podporo, ko so odsotni z dela, se bodo bolj verjetno počutili cenjene in angažirane pri svojem delu. To lahko pozitivno vpliva na njihovo produktivnost, saj jih podporno okolje pozitivno stimulira. Poleg tega je tudi večja verjetnost, da bodo zaposleni ostali v podjetju, ki jih ceni in podpira.

Upravljanje odsotnosti dela je enostavnejše s primernim orodjem, kot je aplikacija MojeUre  , ki vam omogoča ustrezno kategorizacijo zaposlenih in vnosov delovnih ur ter vrste odsotnosti z dela.

Štiri ključne komponente učinkovitega upravljanja odsotnosti

  1.  Jasna politika podjetja in postopki  

Organizacije bi morale imeti jasno določeno politiko in postopke za upravljanje odsotnosti zaposlenih. Ti pravilniki morajo opisati korake, ki naj bi jih zaposleni sprejeli, ko si morajo vzeti dopust, ter postopek za upravljanje odsotnosti in vrnitev na delo.

  1.  Učinkovita komunikacija  

Učinkovita komunikacija je ključna za dobro upravljanje odsotnosti. Organizacije bi morale svoje politike in postopke upravljanja odsotnosti jasno sporočiti zaposlenim. Prav tako bi morale redno komunicirati z zaposlenimi, ki so odsotni, da zagotovijo, da se počutijo podprte in cenjene.

  1.  Podporna kultura

Podporna kultura je bistvena za učinkovito upravljanje odsotnosti. Organizacije bi morale ustvariti kulturo, v kateri se zaposleni počutijo udobno. Zagotoviti bi morale, da si lahko vzamejo dopust, ko ga potrebujejo, in da se počutijo podprte, ko so odsotni z dela

  1.  Programi za vrnitev na delo  

Programi za vrnitev na delo so lahko učinkoviti pri pomoči zaposlenim, da se po odsotnosti vrnejo na delo. Ti programi lahko vključujejo načrte postopne vrnitve na delo, pa tudi podporo zaposlenim, ki se vračajo na delo po daljši odsotnosti.

Uporaba programske opreme kot pomoč za obvladovanje odsotnosti z dela

Upravljanje odsotnosti zaposlenih je lahko zapleten in dolgotrajen proces, zlasti za večje organizacije. Na srečo je zdaj na voljo veliko programskih rešitev, ki lahko pomagajo organizacijam pri učinkovitejšem upravljanju odsotnosti zaposlenih. Ena od najbolj priljubljenih slovenskih aplikacij jeMojeUre  .

Ena od ključnih prednosti uporabe aplikacije MojeUre za upravljanje odsotnosti z dela je, da lahko pomaga avtomatizirati številne naloge. To vam lahko pomaga zmanjšati upravno obremenitev kadrovskega osebja ter zagotovi hitrejšo in učinkovitejšo obdelavo zahtevkov za odsotnost.

Uporaba programske opreme za upravljanje odsotnosti lahko nudi številne prednosti za organizacije vseh velikosti. Z avtomatizacijo nalog, natančnejšim sledenjem odsotnosti, zagotavljanjem poročanja in analitike ter izboljšanjem komunikacije z zaposlenimi lahko organizacije poenostavijo svoje procese upravljanja odsotnosti in izboljšajo svoje celotno kadrovsko delovanje. 

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.