Prazniki v Sloveniji in beleženje prisotnosti na delovnem mestu


Delo ob praznikih, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi, je v Sloveniji urejeno v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) in s kolektivnimi pogodbami.

Prazniki v Sloveniji in beleženje prisotnosti na delovnem mestu

Prazniki in evidenca delovnega časa

V Sloveniji je pravica do dodatnih ugodnosti za delo na praznik jasno določena in zagotavlja, da delavci, ki svoje obveznosti opravljajo na zakonsko ali s kolektivno pogodbo določene dela proste dni, prejmejo ustrezno nadomestilo v obliki dodatka za delo. Dodatek za delo na praznik je finančna kompenzacija, višina kompenzacije pa je običajno višja v primerjavi z običajnim delovnim dnem in je namenjena priznavanju posebnega napora, ki ga delavci vložijo v svoje delo na te dni.


Delo na praznik

DODATEK Kakor je urejeno v sklopu kolektivnih pogodb na ravni dejavnosti ali podjetja, imajo delavci, ki delajo na praznik, imajo pravico do dodatka za delo na praznik, višina dodatka je določena v kolektivnih pogodbah in je običajno izražen kot odstotek od osnovne plače delavca - hkrati pa je višji od dodatka za delo v nedeljo ali ponoči. 

DAN POČITKA Delavci, ki delajo na praznik, imajo praviloma poleg finančnega dodatka, pravico do nadomestnega prostega dne. Z drugimi besedami to pomeni, da mora delodajalec delavcu, ki dela na praznik, zagotoviti prost dan v drugem času, kar je prav tako določeno s kolektivnimi pogodbami.

OBSTAJAJO POKLICI, KO ... Delo na praznik naj bi bilo prostovoljno. Zapisali smo prostovoljno, ker obstajajo poklici, ko narava dela tega ne dopušča. Takšni primeri so ponavadi v zdravstvu, policiji, v poklicnih gasilcih in še kje drugje. Delavci tako ne bi smeli biti prisiljeni v delo na praznik, če tega ne želijo. Vsak zaposleni bi moral imeti možnost preživeti praznike s svojimi najdražjimi ali se posvetiti osebnemu počitku, če si to želi. 

POSEBNE DOLOČBE V nekaterih dejavnostih, kot so gostinstvo, zdravstvo in varnostne službe, imajo lahko zaposleni specifične določbe glede dela na praznike zaradi narave dela, ki zahteva neprekinjeno delovanje. V teh primerih so pravice delavcev prilagojene posebnostim dela. V gostinskem sektorju, ki vključuje restavracije, bare in hotele, je delo na praznike pogosto neizogibno. Obiski gostov so na praznike lahko celo pogostejši kot običajno, zato se od delavcev pričakuje, da bodo na voljo za delo. V zdravstvu lahko institucije ponudijo dodatne bonitete, kot so brezplačni obroki ali prevoz, da bi zaposlenim olajšale obveznosti, ki jih prinaša delo na praznik. Pomembno pa je, da je prilagodljiv urnik in možnost izbire dodatnih prostih dni so dodatne možnosti, ki naj bi delavcem pomagale uravnotežiti delovne obveznosti z osebnim življenjem.


Beleženje delovnega časa in prazniki

V programu za evidentiranje delovnega časa MojeUre imamo beleženje delovnega časa urejeno z večimi pravili. Z zakonom določeni prazniki v Sloveniji so v našem sistemu zabeleženi kot delovni dnevi s posebno pozornostjo. V prikazu seštevka ur na koledarju so označeni pod šifro [PR] Praznik. Na koledarju delovnih ur je praznični dan obarvan v svoji - rdeči - barvi, v levem zgornjem kotu posameznega dneva je na tak dan izpisana oznaka [PR]. 

Izpis za izvoz v računovodski program

Podatki o delu na praznik bodo prav prišli tudi pri izvozu ur v vaš računovodski program. Trenutno omogočamo izvoze v več kot 10 priznanih slovenskih računovodskih programov in vsakemu zaposlenemu lahko s pomočjo oznak jasno in enostavno izpišite število opravljenih delovnih ur na praznik, če je na ta dan seveda opravljal službeno obveznost. Prikaz dela na praznik bo tako na plačilni listi izpisan drugače kot so izpisani delovni dnevi ob običajni delovni obveznosti.


MojeUre vam lahko olajšajo poslovanje

Ob tem izpostavimo še, da so pravice delavcev so lahko podrobneje urejene v kolektivnih pogodbah, ki veljajo za posamezne sektorje ali podjetja. Pomembno je, da se delavci seznanijo s pogoji, ki veljajo v njihovem konkretnem primeru. Vsaka sprememba zakonodaje ali kolektivnih pogodb lahko vpliva na pravice delavcev, zato priporočamo, da spremljate morebitne spremembe. Delo na praznik v Sloveniji je urejeno tako, da ščiti pravice delavcev z zagotavljanjem dodatnega plačila in zagotavljanjem prostih dni, obenem pa podjetjem in njihovim zaposlenim prilagoditev zahtevam delovnega procesa. S sistemom MojeUre si boste olajšali in poenostavili poslovanje vašega podjetja na praznične dni, prav nič drugače pa ne bo tudi ob koncu vsakega delovnega meseca pri lažjem in enostavnejšem obračunavanju plač ter razlikovanju običajne in praznične delovne obveznosti vaših zaposlenih. 

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.