Napoved sprememb zakona o evidentiranju delovnega časa


Po slabih treh mesecih od uveljavitve novele Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (krajše Zakona o evidentiranju delovnega časa), so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za delo potrdili začetek sprememb polemičnega zakona.

Napoved sprememb zakona o evidentiranju delovnega časa

Spremembe zakona o evidentiranju delovnega časa

Na omenjenem ministrstvu so doslej na Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti prejeli okoli 200 pripomb, predlogov in vprašanj. Predloge sicer zbirajo še do 20. februarja. Že sredi decembra so na ministrstvu pojasnili, da se jih veliko nanaša na ureditev delovnega časa, odmorov in počitkov, ki niso vsebina zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, temveč jih ureja zakon o delovnih razmerjih. 

Pripombe sprejemajo do 20. februarja

V pobudah s področja evidentiranja delovnega časa so tako predlagatelji izrazili stališča, da spremembe zakona o evidentiranju delovnega časane bodo spremenile stanja zlorab, da je beleženje vsebin preobsežno, težko izvedljivo ipd.". Na ministrstvu so prejeli tudi nasprotna stališča, da bi moralo – med drugim - evidentiranje veljati tudi za funkcionarje in ostale, ki jih področna zakonodaja izvzema. 

Sestanek delovne skupine

Prejšnji teden so opravili prvi sestanek delovne skupine za odpravljanje administrativnih obremenitev v gospodarstvu. Delodajalci vztrajajo, da je novela slaba, v sredo so opravili še sestanek s predstavniki sindikatov. A na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pravijo, da kakšnih večjih sprememb ne bodo predlagali.

Sindikati se ne strinjajo z napovedovanjem nadzorov

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko se zavzema za spremembe načina dela Inšpektorata za delo. Zorko se strinja, da je inšpektorjev premalo, a se ne strinja z nekaterimi praksami inšpektorata. Ena od teh napačnih praks je napovedovanje inšpekcijskih nadzorov, kar kršiteljem omogoča prirejanje papirjev. Zorko se je zavzel za hitrejše odzivanje na prijave in za zagotavljanje tajnosti prijaviteljev ter izpostavil, da se inšpektorji bojijo tožb velikih podjetij.

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.