Kateri so različni tipi odsotnosti z dela?


Poznamo različne motive odstnosti z dela in zato jih je potrebno pravilno kategorizirati.


Evidentiranje delovnega časa je pomemben vidik upravljanja katerega koli delovnega mesta. Ta proces vključuje spremljanje časa, ki ga zaposleni porabijo za delo, in morebitne odsotnosti, ki jih imajo. Odsotnosti so lahko različnih vrst in bistveno je, da se različne vrste jasno opredelijo ter se zagotovi natančno sledenje delovnemu času. S pomočjo aplikacijeMojeUre   lahko natančno beležite vse vrste odsotnosti z dela in jih tudi ustrezno kategorizirate.

Dopust za odhod na počitnice

Počitniški dopust, znan tudi kot dopust, je vrsta odsotnosti, ki jo zaposleni vzame z namenom počitka in sprostitve. Ta vrsta dopusta je običajno vnaprej načrtovana in odobrena s strani delodajalca. V večini delovnih mest imajo zaposleni pravico do določenega števila dni dopusta na leto. Točno število dni se lahko razlikuje glede na delovno mesto, vlogo zaposlenega in njegovo pogodbo.

Porodniški in očetovski dopust

Porodniški in očetovski dopust sta vrsti odsotnosti zaposlenih, ki pričakujejo otroka ali so pred kratkim postali starši. Porodniški dopust izrabijo zaposlene ženske, očetovski dopust pa moški. V večini držav imajo zaposleni pravico do določenega plačanega porodniškega in očetovskega dopusta. 

Bolniška odsotnost

Bolniška odsotnost je vrsta odsotnosti, ki jo zaposleni vzame, ko se slabo počuti ali ne more priti na delo zaradi bolezni ali poškodbe. Tovrsten dopust se zaposlenim praviloma prizna na podlagi zdravniškega izvida ali zdravniškega potrdila.

Osebni dopust

Osebni dopust je vrsta odsotnosti, ki jo delavec vzame iz osebnih razlogov. Ta vrsta dopusta se lahko vzame zaradi razlogov, kot sta udeležba na družinskem dogodku ali urejanje osebne zadeve. Na večini delovnih mest imajo zaposleni pravico do določenega števila dni osebnega dopusta na leto. 

Dopust v primeru smrti bližnjega

Ta tip dopusta lahko zaposleni vzame, ko umre ožji družinski član ali ljubljena oseba. Ta vrsta dopusta naj bi zaposlenemu zagotovila čas za žalovanje in potrebne priprave. Na večini delovnih mest so zaposleni upravičeni do določenega števila dni tovrstnega dopusta na leto. 


Ostale vrste dopusta

Ena od zelo pogostih vrst dopusta je tudi kolektivni dopust, ki se določi na ravni celotne firme in je običajno vezan na državne ali verske praznike ter poletne/zimske mesece, odvisno od politike firme. 

Znanja je tudi vrsta dopusta, pri kateri zaposleni dobijo možnost odsotnosti z dela v zameno za dodatne ure, ki presegajo njihov običajni delovni čas. Ta vrsta dopusta se običajno odobri po presoji delodajalca.

Delovni dopust je vrsta dopusta, ki zaposlenim omogoča daljše obdobje odsotnosti z dela za osebni ali poklicni razvoj. Ta vrsta dopusta je pogosto odobrena dolgotrajnim zaposlenim in je namenjena temu, da jim omogoči učenje novih veščin.

Neplačani dopust je vrsta dopusta, pri katerem zaposleni vzamejo dopust brez plačila. To vrsto dopusta običajno odobri delodajalec po lastni presoji in se lahko vzame iz osebnih ali poklicnih razlogov.

Da bi zagotovili pošteno in dosledno obravnavo zaposlenih, ima večina delovnih mest vzpostavljeno politiko o dopustu v podjetju. Ta politika opisuje različne vrste dopusta, ki so na voljo zaposlenim, število dni ali ur, do katerih so upravičeni, in postopek za zahtevanje in odobritev dopusta.

Sledenje različnim vrstam dopusta je bistveno za upravljanje prisotnosti zaposlenih in zagotavljanje natančne obdelave plač. Številna delovna mesta uporabljajo elektronski sistem za evidenco delovnega časa za spremljanje ur in odsotnosti zaposlenih, kot ga omogočajo MojeUre  . Ta sistem se lahko uporablja tudi za spremljanje različnih vrst dopustov in zagotavljanje, da zaposleni ustrezno uporabljajo svoje pravice do dopusta.

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.