Hramba evidence delovnega časa in možnost delavca, da se seznani s podatki iz evidence


Ena od novosti glede beleženja izrabe delovnega časa na podlagi novele ZEPDSV-a je tudi hramba evidence o izrabi delovnega časa.

Hramba evidence delovnega časa in možnost delavca, da se seznani s podatki iz evidence

Evidentiranje delovnega časa

V tokratnem blogu bomo pogledali dve novosti, ki ju je prinesla novembra lani uveljavljena novela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A) in kako si lahko pri njiju pomagate s servisom MojeUre. Prva novost je hramba evidence o izrabi delovnega časa, druga pa možnost delavca, da se seznani s podatki iz evidence.


Hramba evidence o izrabi delovnega časa

Novost na področju vodenje evidence o izrabi delovnega časa je obveznost delodajalca, da na sedežu oziroma kraju opravljanja dela hrani evidenco in da na sedežu / kraju opravljanja dela hrani vso delovnopravno dokumentacijo, na podlagi katere podetja zapisujejo podatke v evidenco. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izpostavljajo, da so inšpektorji v praksi ugotovili več kršitev. Med drugim, "da nekateri delodajalci štejejo vodenje evidenc za zadevo postranskega pomena in evidenc pogosto sploh ne hranijo ali pa ne vedo, da morajo tovrstne evidence hraniti. V določenih inšpekcijskih nadzorih so delodajalci zagotavljali, da imajo evidence in dokumentacijo, na podlagi katere vodijo evidence, v računovodskem servisu."

Kako vam pri tem pomagajo MojeUre? 

Aplikacija za beleženje delovnega časa MojeUre ima na enem mestu zbrano podrobno evidenco prihodov in odhodov, dopustov, bolnišk in potnih nalogov zaposlenih v vašem podjetju. Vsi podatki so varno shranjeni v ti. oblaku in so dostopni na več različnih načinov - bodisi prek spletnega vmesnika ali prek mobilne aplikacije za Android in iOS. Do določenih podatkov imajo dostop zgolj uporabniki na ravni administratorja in moderatorja v posameznem podjetju, kjer beležijo delovne ure. 


Možnost delavca, da se seznani s podatki iz evidence

Druga novost omenjene novele je ta, da zagotavlja pravico delavca do vpogleda v podatke. Po novem je namreč določena obveznost delodajalca, da delavca pisno obvesti o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa za pretekli mesec do konca plačilnega dne ter pravica delavca, da od delodajalca enkrat tedensko zahteva, da ga pisno seznani s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa. V skladu z novim četrtim odstavkom 19. člena ZEPDSV mora delodajalec delavcu zagotavljati vpogled v podatke iz evidence o izrabi delovnega časa, ki se nanašajo nanj. 

Pravica delavca do vpogleda v evidenco

Po noveli ZEPDSV delodajalec delavca pisno obvesti o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa za pretekli mesec do konca plačilnega dne, pisno obvestilo lahko delodajalec pošlje zaposlenemu tudi na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec. "Pravica delavca je, da lahko od delodajalca enkrat tedensko zahteva pisno seznanitev s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa, za izpolnitev te obveznosti se šteje tudi neposreden elektronski dostop delavca do evidence o izrabi delovnega časa, ki ga zagotavlja delodajalec," pravijo na ministrstvu.

Elektronski dostop do evidence o izrabi delovnega časa

Podaja pisnega obvestila o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa za pretekli mesec iz četrtega odstavka 19. člena ZEPDSV je lahko tudi neposreden elektronski dostop delavca do evidence o izrabi delovnega časa. Dostop do evidence mora zagotoviti delodajalec, hkrati pa ta neposredni elektronski dostop delavec uresničuje brez prisotnosti delodajalca.

Kako vam pri tem pomagajo MojeUre? 

Mobilna aplikacija je v prvi vrsti namenjena registraciji delovnega časa ob prihodu ali izhodu z delovnega mesta. Zaposleni tako v aplikaciji spremlja število delovnih ur, predviden razpored in seštevke delovnih ur po mesecih. Katere vse podatke lahko preverja zaposleni, lahko določite s kategorizacijo zaposlenih znotraj podjetja. Z vzpostavljeno kategorizacijo lahko administratorji in moderatorji znotraj podjetja vzpostavijo posebna pravila evidentiranja, pravila moderiranja, kot tudi pravila za dostop do uporabniškega profila. 

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.