Evidenca ur in neenakomeren razpored dela


Po novembra uveljavljeni spremembi zakonodaje je potrebno beleženje tudi neenakomerno razporejenih delovnih ur.

Evidenca ur in neenakomeren razpored dela

Neenakomerno razporejen delovni čas

Neenakomerno razporejene delovne ure lahko v sistemu MojeUre preverite zelo enostavno. Kaj pa pomeni podatek o tekočem seštevku ur v tednu, mesecu oziroma letu, iz katerega je razvidno referenčno obdobje, ki se upošteva za neenakomerno razporeditev in za začasno prerazporeditev polnega delovnega časa? Ob tem se postavlja tudi vprašanje, ali mora delodajalec v sistemu vodenja delati tedenske seštevke, mesečne in letne, ali je dovolj, da so na tedenskem nivoju vidne samo evidence, iz katerih je možno narediti seštevek, če delavec želi, ob tem, da ima delavec pri delodajalcu v vsakem trenutku vpogled v svoje evidence o izrabi delovnega časa? 

Kaj je prinesla sprememba zakonodaje?

S spremembo zakonodaje je tako prišla zahteva, da se v evidenco o izrabi delovnega časa vpisujejo opravljene ure v neenakomerno razporejenem delovnem času in začasno prerazporejenem delovnem času ter tekoči seštevek teh ur v daljšem obdobju (v tednu, mesecu, letu oziroma v posameznem referenčnem obdobju, kar bo iz tako zahtevane evidence o izrabi delovnega časa tudi jasno razvidno). Na ministrstvu pravijo, da je s tem zagotovljena veriga seštevka ur neenakomerno razporejenega oziroma začasno prerazporejenega delovnega časa, ki se napolnjuje na dnevni ravni, hkrati pa doseže mehanizem, da se preprečijo popravki za nazaj, saj se dnevno beleži tekoča izraba delovnega časa na tedenski, mesečni oziroma letni ravni - v referenčnem obdobju.


Kako je s prenosom delovnih ur v sistemu MojeUre?

V sistemu MojeUre so prenosi presežkov ali manjkov ur v nov mesec dosegljivi zgolj z enim samim klikom. Pri obračunu ur na mesečni ravni se v primeru prekoračitve delovnika ali manjka ur pri delovniku lahko nabere določeno število ur za prenos. Prenaša se tako lahko negativno ali pozitivno število ur v nov mesec, kjer se lahko poda določeno število ur, ki jih prenašate. Pri prenosu ur se lahko določeno število ur prenese v obračun, ki ga kasneje upoštevate pri obračunu za plače.


Evidenca mora vsebovati začetek in konec prerazporejenega delovnega časa

Evidenca o izrabi delovnega časa mora vsebovati tudi obdobje trajanja prerazporejenega polnega delovnega časa - začetek in konec prerazporejenega delovnega časa. Obveznost vodenja dnevnega oziroma tekočega seštevka ur se ne zahteva za delodajalce, za katere ni predpisano elektronsko vodenje evidence o izrabi delovnega časa oziroma evidence ne vodijo na elektronski način. Podatek o seštevku ur v tednu, mesecu oziroma letu in iz katerega je razvidno referenčno obdobje, ki se upošteva za neenakomerno razporeditev ter za začasno prerazporeditev polnega delovnega časa lahko delodajalec v tem primeru vpisuje tedensko. 

Podatki so na razpolago v vsakem trenutku 

Delodajalci, ki dosledno sledijo pravilom v delovnem razmerju o organiziranju in izrabi delovnega časa, z vsemi potrebnimi podatki razpolagajo v vsakem trenutku. "Nedopustno je, da se delodajalec šele ob koncu tekočega meseca odloča, kaj določeni elementi izrabe delovnega časa pomenijo (nadurno delo, razporejeni višek ur itn.), temveč je treba dosledno spoštovati in izvajati zavezujoče določbe ZDR-1 glede izrabe delovnega časa," dodajajo na Ministrstvu za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti.

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.