Beleženje nadur - kako vam lahko pomagajo digitalne rešitve


Beleženje nadur zaposlenih je ključno za zagotavljanje pravičnega plačila in spoštovanje delovnopravnih predpisov.

Beleženje nadur - kako vam lahko pomagajo digitalne rešitve

Nadurno delo

Podjetja morajo natančno slediti uram, ki jih zaposleni preživijo na delu, da s tem preprečijo morebitne zlorabe in zaščitijo pravice delavcev. Učinkovito beleženje nadur pomaga pri izračunu ustreznega nadomestila in zagotavlja skladnost s pravnimi zahtevami. Koliko nadur opravijo zaposleni ima pomembno vlogo pri zagotavljanju skladnosti s številnimi delovnopravnimi zahtevami. V številnih državah zakonodaja zahteva, da delodajalci ne le spremljajo nadure, ampak tudi zagotavljajo, da delovni čas zaposlenih ne presega določenih meja brez ustreznega nadomestila. V primeru kršitev lahko delodajalce doletijo visoke globe in druge sankcije, kar poudarja pomen zanesljivih sistemov za beleženje časa.


VEČ >>  Evidentiranje delovnih ur: MojeUre imajo 19 različnih tipov delovnih ur


Kaj je nadurno delo?

Nadurno delo je v Zakonu o delovnih razmerjih zapisano v 143. členu, kjer piše, da je delavec je dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa – nadurno delo v petih različnih primerih. Tako v primerih izjemoma povečanega obsega dela, če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi, če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela, če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa in in v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

Kako lahko delodajalec odredi nadurno delo?

Delodajalec mora delavcu nadurno delo po prejšnjem odstavku odrediti v pisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega dela delavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudi ustno - v tem primeru se pisno odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.

Koliko časa lahko traja nadurno delo?

V tretjem odstavku omenjenega člena piše, da lahko nadurno delo traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.

Največ 230 ur na leto

Nadurno delo lahko s soglasjem delavca traja tudi preko letne časovne omejitve iz prejšnjega odstavka, vendar skupaj največ 230 ur na leto. V primeru vsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur na leto, mora delodajalec pridobiti pisno soglasje delavca. V primeru odklonitve pisnega soglasja iz prejšnjega odstavka, delavec ne sme biti izpostavljen neugodnim posledicam v delovnem razmerju.


Evidentiranje nadur v sistemu MojeUre

V sistemu za evidenco delovnega časa MojeUre imamo beleženje opravljenih ur nad delovnim časom (nadure) urejeno prek šifre [ND] Nadurno delo. Število opravljenih ur, zabeležnih pod to šifro, se v tekočem mesecu izpiše v mesečnem izpisu koledarja v levem spodnjem delu v tabeli Informacije o urah.


Digitalne rešitve za lažji dostop do podatkov o delovnem času

Digitalne rešitve evidentiranja delovnega časa omogočajo lažji dostop do podatkov o delovnem času v realnem času, kar podjetjem omogoča hitro odzivanje na morebitne probleme, povezane z delovnim časom in nadurami. Sodobne rešitve lahko nudijo napredne analitične možnosti, ki pomagajo pri prepoznavanju trendov, povezanih z nadurami, in pri oblikovanju strategij za bolj uravnoteženo delovno okolje.

Vse objave

Vas zanima enomesečni brezplačni preizkus?


Poenostavite vaše poslovanje in evidentiranje delovnega časa z enomesečnim BREZPLAČNIM preizkusom.
Brez rizika in brez obveznosti!

Želim brezplačni preizkus

Vzpostavite stik z nami


Se želite prepričati, ali je evidenca delovnega časa Mojeure prava izbira za vas?
Pišite nam za BREZPLAČNI enomesečni preizkus brez obveznosti.

Strinjam se, da družba moje osebne podatke obdeluje za namen izdelave ponudbe in kontakta preko e-pošte ali telefona. Seznanjen sem z Obvestilom o obdelavi osebnih podatkov in pravico, da hrambo mojih osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličem na elektronski naslov info@mojeure.si. Družba 1A INTERNET d.o.o. bo po prejemu preklica moje osebne podatke zbrisala.

1A Internet d.o.o.
Naselje nuklearne elektrarne 2
8270 Krško
SI - Slovenia

Splošne informacije


Podpora strankam

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.